Mikä on paras nettiyhteys kotiin?

paras nettiyhteys kotiin
paras nettiyhteys kotiin

Nettiä käytetään nykyään kaikkeen. Kuitenkin vaihtelee, millaisia käyttötarkoituksia ihmisillä on. Toiset käyttävät nettiä vain Facebookin selailuun, kun taas toiset pelaavat nettipelejä ja katselevat runsaasti elokuvia tai muita videoita. Toiset käyttävät nettiä säännölisesti suurten tiedostojen lähettämiseen, jolloin hidas netti aiheuttaa sen, että tiedostojen lähettämiseen tuntuu kuluvan ikuisuus.

Oman nettiyhteyden valitsemiseksi kannattaa ottaa huomioon tiettyjä seikkoja, jotka vaikuttavat suoraan netin nopeuteen ja viiveeseen. Lisäksi netin valintaan vaikuttaa saatavuus. Jokaisessa kunnassa ei ole mahdollista saada samanlaista nettiyhteyttä.

Nopea palvelu on tietysti netin käyttäjille tärkeää. Netin nopeus vaikuttaa esimerkiksi nettipelien pelaamiseen. Nopeat nettikasinot mahdollistavat nopeat kotiutukset. Vielä nopeampia kotiutukset ovat, kun käytössä on mahdollisimman nopea nettiyhteys.

Millä kriteereillä valitsen oman netin?

Oma netti valitaan useiden eri kriteerien mukaisesti. Netti on muutakin kuin vain surffailua, sillä siihen liittyy useita erilaisia ominaisuuksia. Näistä ehkä oleellisin on nopeus. Se nimittäin vaikuttaa suoraan siihen, kuinka nopeasti nettisivut latautuvat tai kuinka nopeasti tiedostot siirtyvät vastaanottajalle.

Hinta on toki yksi oleellisimmista asioista. Paljonko haluat tai pystyt maksamaan netin käytöstä kuukausittain? Jos et käytä nettiä paljoa, ei ehkä kannata valita kalleinta nettiyhteyttä. Operaattoreilla on usein tarjolla erihintaisia paketteja.

Netin teknologiat vaihtelevat. Kaikilla ei suinkaan ole samanlaista yhteyttä, samalla tekniikalla. Eri vaihtoehtoja ovat mm. 4G/5G, valokuitu tai ADSL- tai kaapelimodeemit.

Saatavuus on melko oleellinen asia, sillä kaikki nettityypit eivät ole saatavilla kaikkialla. Tarkista, mitä vaihtoehtoja oma asuinalueesi tarjoaa. Esimerkiksi 5G-yhteys ei ole mahdollinen aivan kaikkialla, kuten haja-asutusalueella. Sama koskee valokuitua.

Myös asiakaspalvelun saatavuus on oleellista. Mikäli netti takkuaa, on tärkeää, että saat tukea asiakaspalvelusta. Jos netti ei toimi, saat hyvästä asiakaspalvelusta ohjeet, kuinka voit toimia. Asiakaspalvelu voi tarvittaessa vinkata myös lisäantenneja tarjoavia tahoja.

Kaikki mainitsemamme kriteerit vaikuttavat siihen, millainen nettiyhteys kannattaa omaan kotiin valita. Nettiä kannattaa kysellä eri operaattoreilta ja suorittaa vertailua niin nopeuksien kuin hintojenkin suhteen.

4G vai 5G?

4G ja 5G ovat yleisesti käytössä olevia langattomia verkkoteknologioita. Monille ne ovat suhteellisen tuttuja, mutta kaikki eivät ehkä ole tietoisia, että näitä ei välttämättä ole tarjolla esimerkiksi haja-asutusalueella. Kuitenkin suurella osalla on käytössä 4G tai 5G.

4G tarjoaa 5-50 Mbit/s nopeuden, joka riittää hyvin monenlaiseen käyttöön. 4G-verkko on hyvin saatavilla ympäri Suomen. Se riittää hyvin esimerkiksi elokuvien katseluun tai musiikin kuunteluun.

5G on 4G:tä nopeampi verkko. Sen kautta on mahdollista saavuttaa jopa 10 gigan nopeus. Tämä mahdollistaa pätkimättömän yhteyden, jota voi käyttää hyödyksi niinsanotusti raskaammissa käyttötarkoituksissa. Esimerkiksi virtuaalitodellisuus saattaa pätkiä hitaammilla nopeuksilla, mutta 5G tarjoaa tällaiseenkin käyttöön hyvät puitteet. 5G on hyvä vaihtoehto myös silloin, kun halutaan pitää livejä tai videopuheluita.

Valokuitu

Valokuitu on yksi nykyaikaisimmista vaihtoehdoista ja yhä useammassa kunnassa ollaan ottamassa sitä käyttöön. Valokuituyhteydessä hyödynnetään lasikuitukaapeleita, jotka siirtävät dataa valonnopeudella. Mikään muu tämänhetkinen vaihtoehto ei yllä samoihin nopeuksiin.

Valokuidun vahvuuksia on sen erittäin korkea nopeus. Niinpä sen kautta saa lähetettyä ja vastaanotettua suuriakin tiedostoja hyvin nopeasti. Heikkoutena kallis asennus, jonka vuoksi valokuitu ei ole noin vain mahdollinen.

ADSL/kaapelimodeemi

ADSL ja kaapelimodeemi ovat teknologioita, jotka mahdollistavat suurimmalle osalle kohtuullisen hyvän ja toimivan nettiyhteyden. ADSL:llä päästään yleisesti 8-24 Mbit/s nopeuksiin, kun taas kaapelin kautta voidaan päästä jopa gigan nopeuteen. Kaapelin heikkoutena on nopeuden hidastuminen silloin, kun yhteyttä käyttää useampi käyttäjä. ADSL on yleensä kaapelimodeemia halvempi ratkaisu. Lisäksi kaapelia ei ole saatavilla kaikilla alueilla, joka onkin yksi kaapelin heikkouksista.

Kuinka valita itselle sopivin nettiyhteys

Nettiyhteys kannattaa valita oman käytön mukaan. Jos tarkoitus on käyttää nettiä vain vähäisesti tai ilman suurten tiedostojen lähetyksen tarvetta, ei ehkä ole välttämätöntä valita nopeinta tai kalleinta vaihtoehtoa. Jos taas harrastat säännöllisesti esimerkiksi nettipelien pelailua ja latailet samalla tiedostoja, tarvitset nopean ja vakaan netin.

Yllä kerroimmekin ominaisuuksista, jotka liittyvät nettiliittymiin. Operaattorit tarjoavat vaihtelevasti erilaisia liittymävaihtoehtoja. Liittymän valitsemiseen voi pyytää apua operaattoreiden asiakaspalvelusta.

Nettiyhteyden kannattaa joka tapauksessa olla toimiva juuri omassa kotiosoitteessasi.  Niinpä surffailu onnistuu silloin, kun kohteena ovat vaikkapa sosiaalinen media, videopalvelut, shoppailukohteet, kuten vaatteet, sisustus tai aineettomat lahjat.

Theme: Overlay by Kaira