Pelikoneen osto-opas

Pelikone
Pelikone

Aika ostaa pelikone? Kun harkitset ensimmäisen tai uuden pelikoneen ostamista, on tarjolla runsaasti valinnanvaraa. Niiden väliltä voi olla vaikea ainakaan nopeasti tehdä lopullista valintaa. Eri koneilla on erilaisia ominaisuuksia, jotka sopivat erilaisiin käyttötarkoituksiin. Onkin tärkeää löytää pelikone, joka vastaa omiin tarpeisiisi.

Tältä sivulta löydät vinkit sopivan pelikoneen ostamiseen. Saat vinkkejä kaikesta siitä, mitä täytyisi ottaa huomioon ja mitä seikkoja ei kannata unohtaa ostotapahtuman yhteydessä.

Pelikoneille voi olla monia eri käyttötarkoituksia. Toiset pelaavat yksin, omaksi ajanvietteeksi, kun taas toiset striimaavat ja pelaavat onlinessa yhdessä muiden pelaajien kanssa. Jos käyttötarkoitus on lähinnä testata 5e talletus kasinot ilman rekisteröintiä, ei välttämättä ole tarvetta sen kummemmalle koneelle. Jos kuitenkin pelit ovat resursseja vieviä ja pelaamista harrastetaan säännöllisesti, voi olla hyvä satsata riittävään pelikoneeseen.

Pelitietokone vai konsoli?

Ensin tulisi päättää, oletko ostamassa tietokonetta vaiko konsolia. Nykypäivän konsoleiden ominaisuudet yltävät jo lähes tietokoneiden tasolle ja ne pystyvätkin pyörittämään hyvin raskaitakin pelejä. Siinä, missä pelikonsolit saattoivat aiempina vuosina tai vuosikymmeninä täyttyä jo parista isommasta pelistä, ei tämä ole enää nykyaikaa.

Jos näitä kahta vaihtoehtoa verrataan toisiinsa, pelitietokone tarjoaa konsolia laajemmat mahdollisuudet säätämiseen jatkossa. Tietokoneen kanssa muunmuassa suorituskykyä on mahdollista optimoida oston jälkeen.

Sekä tietokoneelle että konsoleille on saatavilla tiettyjä eksklusiivisia pelejä, joita ei voi pelata muilla alustoilla. Tämä voi olla joillekin yksi ratkaisevista tekijöistä. Toisaalta, mikä estää omistamasta sekä tietokonetta että konsolia?

Tietokone – Huomioon otettavaa

Jos päätät ostaa tietokoneen, on hyvä huomioida muutamia ominaisuuksia. Näytönohjain on yksi tärkeimmistä komponenteista. On hyvä valita mahdollisimman tehokas GPU, joka sopii myös budjettiisi. Toinen tärkeä komponentti on prosessori (CPU). Se vaikuttaa suoraan suorituskykyyn sekä pelikokemukseen. Mitä enemmän ytimiä prosessorissa on, sitä paremman suorituskyvyn se tarjoaa.

RAM-muistia on hyvä olla tarpeeksi. Yleisesti voisi ajatella hyvän suorituskyvyn pelaamista ajatellen saa 16GB muistilla. Jos pelaat raskaita pelejä ja striimata, olisi ehkä hyvä harkita 32GB:n muistia.

Tallennustila on myös oleellinen ominaisuus, sillä nykyajan pelit tarvitsevat reilusti tallennustilaa. Tämän huomaa jo pelkästään mobiilipeleissä, jotka voivat viedä useita gigatavuja tallennustilaa, mutta jotka kuitenkin vievät tilaa vain murto-osan siitä, mitä tietokone- tai konsolipelit vievät. Kiinnitä siis erityistä huomiota siihen, että tallennustilaa on tarpeeksi. Tietokoneella sitä voi myös lisätä myöhemmin. Nykyään ajatellaan, että tallennustilaa olisi hyvä olla vähintään 1TB verran, mutta tämä riippuu täysin tarpeista.

Pöytätietokone on hyvä valinta pelaajalle, jolla on sille tilaa. Pieni kotelo saattaa kuulostaa tilan kannalta hyvältä, mutta toisaalta pieneen koteloon mahtuu vähemmän lisäkomponentteja tai pienempi tuuletusjärjestelmä. Tästä syystä kannattaa miettiä, onko pieni kotelo varmasti tärkeysjärjestyksessä korkealla.

Hintavertailua

Hintavertailu on aina tärkeä vaihe etsittäessä itselle sopivaa pelikonetta tai muuta kalliimpaa laitetta. Jos sinulla on tietty budjetti, on hyvä etsiä kaikki budjettiin sopivat vaihtoehdot ja tehdä vertailua niiden välillä.

Kannattaa myös huomioida, että jos koneesi tarvitsee jatkossa päivitystä esimerkiksi tallennustilan tai RAM-muistin lisäämisen vuoksi, tulee tämä viemään jälleen rahaa. Toisinaan saattaa löytyä käytettyjä pelikoneita, joissa ominaisuuksia on jo paranneltu. Tällaisissa tilanteissa kannattaa arvioida, onko pyydetty hinta sopiva ja säästääkö tällaisen koneen ostamalla rahaa mahdollisesti tulevaisuudessa.

Hintavertailu on oleellista myös lisävarusteiden suhteen. Näistä kerromme lisää seuraavassa kappaleessa.

Lisävarusteet

Pelaamiseen voi olla hyvä hankkia joitain lisävarusteita. Nämä ovat vapaaehtoisia, mutta parantavat pelikokemusta. Moni hankkii ensimmäisten lisävarusteiden joukossa kuulokkeet. Niitä on saatavilla paljon erilaisia, erilaisista hintaluokista.

Vaikka peliohjaimia käytetään yleensä konsoleiden kanssa, sellainen on mahdollista hankkia myös tietokoneelle. Toiset pelaajat pelaavat mieluummin ohjaimella. Toisinaan myös ratti ja polkimet ovat oleellinen varuste, riippuen aina siitä, mitä pelataan.

Ergonominen pelituoli on tärkeä lisävaruste paljon pelaavalle. Jos pelien parissa tulee istuttua kerralla pidempiä hetkiä, on tärkeää, että varsinkaan selälle eikä niskalle kohdistuisi liikaa rasitusta. Myös kädet olisi hyvä olla mukavassa asennossa pelatessa.

Valitsit sitten millaisen koneen tahansa, niitä kannattaa tutkia etukäteen esimerkiksi netissä. Jos päädyt ostamaan koneen myymälästä, asiantuntevalta myyjältä kannattaa kysyä neuvoja juuri sinun tarpeisiisi. Toisinaan kannattaa hyödyntää myös myymälöiden tarjoukset.

Theme: Overlay by Kaira